Dag 8: maandag 3 juni 2002

1e dag op de universiteit

Vandaag begint het studieproject officieel. We starten met een heerlijk ontbijt in het hotel en gaan dan met de hele groep naar de universiteit. We zijn deze week gasten van de Weatherhead School, een onderdeel van de Case Western Reserve University in Cleveland (CWRU). We krijgen op de universiteit eerst uitleg over de faciliteiten en we kunnen daarna gebruik maken van het computerlab om te internetten en te e-mailen. Om 11 uur moet elke groep het onderzoeksvoorstel presenteren aan de Amerikaanse gastdocenten en voor onze groep doet Harry dat. Daarna hebben we een gezamenlijke lunch en na de lunch krijgen we een financieel gastcollege van een professor van de Weatherhead School.

Als het college om 4 uur is afgelopen gaan we met onze projectgroep naar Elyria. Hier ligt één van de winkels van Finish Line en dat is de organisatie waar wij ons onderzoek deze week uitvoeren. Wat houdt dit onderzoek nu eigenlijk in?

We hebben vanuit de opleiding tot Drs. Bedrijfskunde aan de Rotterdam School of Management, een onderdeel van de Erasmus Universiteit, de opdracht gekregen om een vergelijkend onderzoek te doen tussen de VS en NL. We moeten onderzoeken of de nationale cultuur invloed heeft op een door ons te kiezen organiseerproces. Dit onderzoek moeten we bij 2 vergelijkbare organisaties uitvoeren: 1 in NL en 1 in de VS. Het mogen geen bedrijven zijn die onderdeel uitmaken van hetzelfde concern, maar ze moeten wel een similar case vertegenwoordigen. Dat wil zeggen dat de bedrijven onderling vergelijkbaar moeten zijn: dezelfde branche, hetzelfde proces, ongeveer even groot etc. Wij hebben ervoor gekozen om te onderzoeken of de nationale cultuur invloed heeft op de manier waarop klanten in een winkel worden benaderd door de verkoopmedewerkers. Als onderwerp van ons onderzoek hebben wij gekozen voor sportwinkels. In Nederland zijn dit 3 megastores van Helderman Sport geweest en in de VS zijn dit 3 winkels van Finish Line. Het onderzoek is verder gesplitst in een theoriegedreven gedeelte en een ervaringgedreven gedeelte en elke projectgroep, van 6 studenten, is daarvoor opgesplitst in 2 subgroepen van 3 studenten. Ik maak zelf deel uit van de “deductieve” subgroep samen met Vincent Hooplot en Luyten van den Berg en wij doen het theoriegedreven onderzoekstraject. Jan Jaap Koster, Harry Wientjens en Ed Schrikkema maken deel uit van onze “inductieve” subgroep en zij doen het ervaringgedreven onderzoekstraject. Tot zover de uitleg over het onderzoek. Wie meer geïnteresseerd is in het project verwijs ik door naar ons onderzoeksverslag.

We gingen dus naar Elyria om de winkel va Finish Line te bekijken. In deze winkel heeft de inductieve groep morgen de eerste afspraak met de manager, Gene Watchey. Eén van de medewerkers van de winkel heeft meteen door dat wij de Nederlandse studenten zijn en begroet ons heel hartelijk. Verbazing alom, want hoe heeft hij dat nu gezien??????? Het is een hele mooie winkel en we maken kennis met een aantal medewerkers. Daarna gaan we de rest van het winkelcentrum onveilig maken.



We komen samen terecht bij Kaufmann’s en de jongens passen en kopen hier van alles, vooral van Tommy Hillfiger. Ik heb vooral plezier met het leveren van commentaar, maar wat wil je ook…… Sommigen hebben echt een hele slechte smaak! We krijgen zelfs hulp van één van de verkoopsters die mij benadert en zich bezorgd afvraagt of ik wel iets van mijn gading kan vinden, want ik loop al zo lang rond. Ik leg uit dat we samen met de hele groep zijn en dat ik de jongens aan het “adviseren” ben. Ze is verbaasd en vraagt ons wat we hier in Cleveland komen doen, helemaal vanuit Nederland?

Na het shoppen gaan we met z’n allen lekker eten bij Applebee’s en daar is het heel gezellig. We lachen veel. Als we uitgegeten zijn gaan we terug naar Cleveland, naar het hotel. Het is alweer laat geworden, en ik duik meteen het bed in.

Geen opmerkingen: